آویشه, آلو, سلامتی

تفاوت آلو بخارا و آلو خورشتی چیست

تفاوت آلو بخارا و آلو خورشتی چیست

تفاوت آلو بخارا و آلو خورشتی چیست؟

هر یک از آلوها دارای خواص متفاوتی هستند و هریک ویتامین های زیادی دارند به همین دلیل است که به مصرف آن ها زیاد توصیه شده است.

همانطور که میدانید آلو خواص آنتی اکسیدانی قوی زیادی دارد و برای جلوگیری از اکسیده شدن کلسترول خون بسیار مفید هستند. به همین دلیل است که به افرادی که دچار بیماری ها و ناراحتی های قلبی هستند و همچنین افراد سیگاری، خوردن آلو سفارش می شود.

آلو در رنگ های  قرمز، زرد، سبز، بنفش مشکی در بازار موجود هست که البته هر کدام خواص بینظیری دارند. آلو را می توان به‌ عنوان یک میان وعده مقوی و خوش طعم در سبد غذایی خانواده جای داد.

آلو در کشورهای ایران، چین، صربستان، ایالات متحده و رومانی کشت می شود و  البته در سبد غذایی تمامی بخش های اروپای شرقی تا آسیا استفاده می شود.

یکی از تفاوت آلو بخارا و آلو خورشتی در طعم آن‌ها است. آلو بخارا طعم ملس و دلچسبی دارد. اما طعم آلو خورشتی در ابتدا شبیه طعم لیمو است و وقتی میوه کاملاً می‌رسد طعمش از ترش به شیرین تغییر می‌کند.

با توجه به خواصی که این میوه خوشمزه دارد امروز تصمیم گرفتیم بیشتر درباره آلو و خاصیت هایش با شما صحبت کنیم تا بیشتر به ارزش غذایی این خوشمزه ی دوستداشتنی پی ببریم. پس تا انتهای مقاله همراه آویشه باشید.

جدول مقایسه سریع

در این جدول به صورت کوتاه به تفاوت آلو بخارا و آلو خورشتی پرداختیم

ویژگی آلو بخارا آلو خورشتی
طعم غالب ملس (شیرین و ترش) معمولاً ترش (بسته به نوع)
نوع آلو آلوی قطره طلا (Prunus domestica) انواع مختلف آلو (مثل آلو زرد یا سیاه)
فرایند تهیه معمولاً پوست کنده و خشک شده (دودی یا آفتابی) معمولاً با پوست خشک می‌شود
بافت پس از پخت نرم و لطیف، در غذا حل می‌شود بافت خود را بیشتر حفظ می‌کند
رنگ طلایی، زرد یا قهوه‌ای روشن قهوه‌ای تیره یا سیاه
بهترین کاربرد مرصع پلو، کمپوت، دسر و به عنوان میان‌وعده انواع خورشت (قیمه، اسفناج، هویج)

ویژگی ها و خواص آلو خورشتی

برای بررسی تفاوت آلو بخارا و آلو خورشتی باید ویژگی های آنها مورد بررسی قرار بگیرد.

اغلب از آلو زرد برای آلوی خورشتی استفاده می شود. البته چون پوست آلو زرد به راحتی قابل جدا شدن از آن نیست، همانطور با پوست مصرف می شود. آلو زرد دارای ویتامین‌های A ، B، C، B6  و B2  است و عناصر مفیدی همچون فسفر، کلسیم، گوگرد و آهن نیز در این میوه وجود دارد. به همین دلیل است که آلو جزو یکی از پرطرفدارترین میوه هاست و اغلب در میهمانی ها نیز برای پذیرایی وجود دارد. 

ویژگی ها و خواص آلو بخارا

آلو بخارا نوعی آلویی طلایی رنگ و خوشمزه است که به آن آلو قطره طلا نیز گفته می شود. آلو بخارا در مناطق شمال شرقی و شمال غربی کشور و همچنین نواحی کوهستانی برخی از استان های مرکزی کشت می شود. آلو بخارا از خشک کردن آلو به دست می‌آید و به همین دلیل در دسته خشکبار قرار می‌گیرد. بر خلاف آلو خورشتی، لازم است برای تهیه آلو بخارا، پوست آلو قطره را از آن جدا کرده و سپس در معرض نور آفتاب قرار داده تا خشک شود. آلوبخارا را می توان هم به عنوان میان وعده میل کرد و هم می توان در غذا به عنوان چاشنی به آن اضافه کرد.

استفاده از آلو بخارا برای درمان یبوست و روان شدن شکم بسیار موثر است. همچنین به دلیل وجود مقادیر فراوان پتاسیم در آلو بخارا، به افرادی که دچار فشار خون هستند، مصرف این خشکبار بسیار سفارش شده است.

طبع آلو سرد است به همین دلیل افرادی که طبعشان گرم است می توانند مقداری آلو بخارا را در دو لیتر آب بجوشانند تا کمی نرم شود. سپس این نوشیدنی را به صورت سرد و یا گرم میل کنند. افرادی هم که سرفه می کنند و اغلب این مشکل را دارند می توانند با مصرف آلوبخارا سرفه را برطرف و سینه و گلو را نرم کنند.

ویژگی های ظاهری آلو بخارا با کیفیت:

  • رنگ آلو بایستی زرد و خوشرنگ باشد. به هیچ وجه رنگ آن نباید تیره، کدر و یا سیاه باشد.
  • طعم آلو باید ملس و خوش عطر باشد. به هیچ عنوان حالت ترشیدگی و بوی نامطبوع نداشته باشد.
  • آلو باید کاملا گرد و سالم و بدون آفت زدگی باشد.

چگونگی خشک کردن آلوبخارا:

جالب است بدانید که می توان آلو را به دو روش متفاوت خشک کرد. روش آفتابی و روش دودی، دو راهکار برای خشک کردن و نگهداری از آلو بخارا است.

خشک کردن آلو به روش دودی:

در این روش ابتدا آلوها را شسته و پوست می گیریم. سپس زمانی که هنوز آلو کمی خیس است، آن را درون ظرف درب دار ریخته و با روشن کردن گوگرد در آن، آلو را دود می دهند. با این روش آلوها بسیار خوشرنگ و شفاف می شوند و هیچ گونه ضرری برای سلامتی ندارد. همچنین با این روش خشک کردن، آلوبخارا از حمله حشرات و کرم‌ها در امان نگه داشته می شود. البته در نظر داشته باشید آلوهایی که به روش دودی خشک می شوند، لازم است قبل از مصرف حتما شسته شوند تا گوگرد اضافی آن جدا شود و سپس میل شود. به دلیل کیفیت بالای آلوهای خشک شده به روش دودی، و به دلیل خوشرنگ بودن آن، بیشتر آلوبخارای بدست آمده از این روش برای صادرات به سایر کشورها، ارسال می شود.

خشک کردن آلو به روش آفتابی:

این روش، آلوها را شسته و پوست میگیریم، سپس در صورت تمایل و بسته به ذائقه کمی نمک به آن می زنیم. آلوها را مقابل نور خورشید قرار داده تا کم کم خشک شود. در نظر داشته باشید آلوبخارا که به روش آفتابی خشک می شود، نسبت به روش دودی، زودتر در معرض حمله حشرات و کرم‌ها قرار می‌گیرد. زیرا در روش آفتابی از هیچ گونه ماده شیمیایی اضافی برای خشک کردن و یا رنگ کردن آن استفاده نمی شود. آلوی به دست آمده از روش آفتابی رنگی تیره و کدرتر دارد و لازم است در جای خنک نگهداری شود تا مدت زمان ماندگاری آن افزایش یابد.

آشنایی با برخی از خواص آلو:

  • مصرف آلو از ابتلا به سرطان جلوگیری می کند.
  • افرادی که دچار کم خونی هستند، از مصرف آلو غافل نشوند.
  • مصرف آلو برای پشگیری و درمان دیابت بسیار مفید است.
  • ریزش مو با مصرف آلو تا حد زیادی درمان می شود.
  • برای تقویت سیستم ایمنی بدن و دستگاه گوارش مصرف آلو توصیه می شود.
  • آلو به داشتن پوستی شفاف کمک می کند و همچون یک ماسک از پوست در برابر اشعه آفتاب محافظت می کند.
  • درمان یبوست و کمک به روان کردن شکم از فواید مصرف آلو است.
  • برطرف شدن شوره سر به کمک آلو.
  • درمان سرفه و سرماخوردگی به کمک آلو.
  • مصرف آلو موجب تنظیم سطح کلسترول خون می شود.
  • افرادی که دچار ضعف بینایی هستند، حتما آلو را در سبد غذایی خود قرار دهند.
  • مصرف آلو برای لاغری نیز پیشنهاد می شود.

کاربردهای آشپزی 👨‍🍳

یکی از تفاوت آلو بخارا و آلو خورشتی در آشپزی میباشد.

کاربردهای آلو بخارا:

  • پلوهای مخلوط: آلو بخارا یکی از اجزای اصلی مرصع پلو و انواع شیرین پلو است که طعم ملس و ظاهر زیبایی به غذا می‌بخشد.
  • دسر و کمپوت: به دلیل طعم شیرین‌تر و بافت نرم، برای تهیه کمپوت، مارمالاد و به عنوان طعم‌دهنده در انواع کیک و دسر عالی است.
  • میان‌وعده: آلو بخارا به تنهایی یک میان‌وعده مغذی و سالم است، به خصوص برای کودکانی که به طعم‌های ملس علاقه دارند.
  • استفاده در کنار چای: در برخی مناطق، از آلو بخارا به جای قند در کنار چای استفاده می‌شود.

کاربردهای آلو خورشتی:

  • انواع خورشت: علاوه بر خورشت قیمه، در خورشت‌هایی مانند خورشت به و آلو، خورشت آلو اسفناج و خورشت هویج برای ایجاد طعم ترش و متعادل کردن چربی غذا استفاده می‌شود.
  • طعم‌دهنده مرغ و گوشت: می‌توانید از آلو خورشتی در پخت مرغ شکم‌پر یا در کنار گوشت‌های پخته شده استفاده کنید تا طعم آن‌ها را لذیذتر کنید.
  • تهیه سس و چاشنی: پوره آلو خورشتی می‌تواند پایه خوبی برای تهیه سس‌های ترش و شیرین برای انواع غذاها باشد.

بخش سوالات متداول (FAQ) ❓

 

  • آیا می‌توان آلو بخارا را به جای آلو خورشتی در غذا استفاده کرد؟
    • بله، اما توجه داشته باشید که آلو بخارا شیرین‌تر است و سریع‌تر در غذا حل می‌شود. اگر از آن در خورشت استفاده می‌کنید، ممکن است طعم نهایی شیرین‌تر شود و قوام خورشت کمی تغییر کند. بهتر است آن را دیرتر به غذا اضافه کنید.
  • کدام آلو برای درمان یبوست بهتر است؟
    • هر دو نوع آلو به دلیل داشتن فیبر بالا برای درمان یبوست مفید هستند. اما آلو بخارا به دلیل داشتن ترکیبی به نام سوربیتول، اثر ملین قوی‌تری دارد و معمولاً برای این منظور بیشتر توصیه می‌شود.
  • آیا آلو بخارا همان آلوچه خشک شده است؟
    • خیر. آلوچه (گوجه سبز) میوه دیگری است. آلو بخارا از خشک کردن نوع خاصی از آلو به نام “قطره طلا” تهیه می‌شود، در حالی که آلوچه خشک شده از خشک کردن گوجه سبز به دست می‌آید که طعم بسیار ترش‌تری دارد.
  • خاستگاه اصلی آلو بخارا کجاست؟
    • اگرچه نام آن به شهر بخارا در ازبکستان اشاره دارد، اما امروزه بهترین نوع آلو بخارا در ایران و به خصوص در شهرهایی مانند نیشابور و خوانسار تولید می‌شود که به کیفیت بالا معروف هستند.

راهنمای خرید و نگهداری 🛍️

 

  • نکات خرید آلو بخارا: به دنبال آلوهایی با رنگ زرد طلایی و شفاف باشید. از خرید آلوهای خیلی خشک، سفت یا آن‌هایی که بوی کهنگی می‌دهند خودداری کنید. آلو بخارای باکیفیت باید گوشتی و نرم باشد.
  • نکات خرید آلو خورشتی: آلو خورشتی خوب باید رنگ تیره و یکدستی داشته باشد. اگر خیلی چروکیده و خشک باشد، ممکن است کهنه باشد. کمی نرمی در بافت آن نشان‌دهنده کیفیت مناسب است.
  • روش نگهداری: بهترین روش برای نگهداری هر دو نوع آلو، قرار دادن آن‌ها در یک ظرف دربسته در جای خشک و خنک مانند کابینت است. برای نگهداری طولانی‌مدت (بیش از چند ماه)، می‌توانید آن‌ها را در یخچال یا حتی فریزر قرار دهید تا از خشک شدن و آفت‌زدگی جلوگیری شود.

همانطور که در این مقاله توضیح دادیم، آلو خواص بیشمار و زیادی دارد و سرشار از ویتامین های مورد نیاز برای بدن است. به همین دلیل است که طرفداران زیادی دارد و هم به صورت میوه تازه مصرف می شود، و هم به صورت آلوبخارا و آلوخورشتی هم درون غذا و هم به عنوان میان وعده مصرف می شود. شما عزیزان می توانید آلوبخارا و آلونمکی باکیفیت را از سایت آویشه و یا پیج اینستاگرام سفارش دهید و در محل دریافت نمایید.
آویشه با سابقه چندین ساله در عرصه تولید لواشک خانگی و فروش آلو، توانسته است نیاز مشتریان را از سراسر کشور تامین کند و محصولات خانگی باکیفیت را به دست آن ها برساند.

جهت خرید محصولات طبیعی و ارگانیک از فروشگاه اینترنتی آویشه اقدام کنید